Cum să obții un Band peste 6 la IELTS WRITING
Secțiunea de Writing este printre cele mai dificile provocări ale examenului IELTS. Asta pentru că prin scris, îți expui nu doar punctele forte în materie de limba, ci și pe cele mai slabe, fie ele legate de o gramatică deficitară sau scrierea unor cuvinte mai problematice. Și nu numai.
Vedem mai jos cele mai frecvente greșeli, recomandările mele și ce așteaptă de la voi corectorii acestei secțiuni.
- Obiectiv versus Subiectiv
Cam așa aș descrie fiecare din cele 2 task-uri de writing.
Task 1, în care trebuie sa să interpretezi un grafic, se vrea a fi un text scurt, obiectiv, despre observațiile tale pe baza datelor care ți se oferă. Odată ce ai tras propriile concluzii subiective (atenție, anumite remarci personale obiective sunt chiar binevenite, dar destul de greu de găsit, uneori), riști să fii depunctat destul de mult. Concentrează-te mai bine pe a selecta informațiile cele mai relevante din grafic și a le expune prin expresiile specifice, învățate în cadrul cursurilor.
Eseul din task 2, pe de altă parte, este mult mai personal, deci subiectiv, iar aici poți să îți dai frâu liber ideilor, însă nu neapărat și imaginației! Este important să fii concentrat pe subiect, să nu deviezi cu discuția, să vii cu niște idei bune, susținute întotdeauna de exemple relevante. Cum am spus și în articolul legat de Speaking, nu o să reușești niciodată să obții un band mare, daca nu ai multe exemple în răspunsurile tale, atât scrise, cât și orale.
2. Organizarea – cartea ta de vizită
Așa cum prima impresie contează, când întâlnești pentru prima data o persoană nouă, așa și corectorii încep să citească după ce și-au aruncat o privire de ansamblu peste ce ai scris.
Paragrafe disticte, separate vizibil printr-un rand liber, cu aliniat/sau nu, eventual și un titlu sugestiv la eseu, plus un scris îngrijit (pentru cei ce dau Paper based), acestea reprezintă un start excelent, impresia ,,artistică,, așa cum îmi place mie să o numesc, care cu siguranță vă va aduce numai de câștigat.
Tot de organizare ține și folosirea conectorilor, pe care îi învățați/revizuiți la curs. Este foarte ușor pentru corectori să scaneze rapid textele tale după aceste cuvinte/expresii atât de importante care au rolul de a lega frumos ideile și de a trece armonios de la o idee la alta. Așadar, nu le subestimați importanța și folosiți suficienți conectori, atât la începutul, cât si în interiorul paragrafelor.
3. Cât trebuie să scriu?
Ce ți se cere este minimum 150 de cuvinte la task 1 și minimum 250 cuvinte la task 2. Și ideal cât ar trebui să scriu? Vorba aceea: adevărul este undeva la mijloc.
Totuși, fii atent să nu scrii niciodată mai puțin decât minimum, pentru că o să fii depunctat.
Eu recomand la task 1 undeva între 170-200 cuvinte, iar la task 2, 270-300 cuvinte.
În principiu este bine să scrii mai mult decât minimum pentru că, fără să realizezi, e posibil să te repeți excesiv, iar acele expresii, grupuri de cuvinte repetate să nu ți se mai ia astfel în calcul, riscând ca numărul tău de cuvinte să coboare sub limita minimă cerută.
Un sfat important: întotdeauna să începi cu task 2, pentru că se punctează dublu! Apoi, alocă-ți aproximativ 10 minute să revizuiești ce ai scris la task 2 și 5 minute la task 1. În acest fel îți depistezi nu doar greșelile uzuale, fie ele de spelling sau gramaticale, dar poți observa și eventuale repetiții, pe care le poți elimina sau parafraza în timp util.
4. Show off your superpower!
Sau cu alte cuvinte, dacă știi că ești AS la gramatică, fă in așa fel încât să se vadă: alternează timpurile verbale, folosește condiționale complexe, inserează și niște inversiuni.
Gramatica nu a fost niciodată punctul tău forte? Nu este deloc grav, folosește doar timpurile și structurile pe care știi sigur că le stăpânești corect și mizează pe un vocabular variat. Focusează-te pe topic și vino cu o gamă largă de cuvinte reprezentative acestuia. Cu siguranță această abilitate nu o să treacă neobservată și vei fi punctat corespunzător!
5. Practice makes it perfect
În speranța că v-au fost de ajutor aceste sfaturi, vă mai transmit și o ultimă recomandare, poate și cea mai importantă: exersați cât de mult puteți înainte de examen! Iar acest lucru neînsemnând doar să citiți modele de subiecte rezolvate, ci voi înșivă să scrieți răspunsurile, încadrându-vă în ora care vi se pune la dispoziție la examen pentru ambele task-uri.
Succes și sper că veți obține un punctaj cât mai bun la examen!