Sfaturi să obții un rezultat cât mai bun la testul de Speaking la IELTS / Cambridge Exams
Sectiunea de Speaking este cu atat mai dificilă cu cât intervin si emotiile; ne fâstâcim, ne bâlbâim, ne rosim, ne frecam mainile, ne fâțâim pe scaun, transpiram, inima ne bate cu putere, ne uitam oriunde numai la examinator NU, nu ne reamintim nici cele mai simple cuvinte in limba engleza, iar intrebarile par sa nu se mai termine niciodata! Va regasiti catusi de putin in aceasta descriere? Atunci iata de ce sa nu iti faci atatea griji la testul de Speaking, cele mai frecvente probleme, cum sa le depasesti și sa treci mai usor peste toata aceasta experienta.
1. Creaza-ti mindset-ul potrivit
Asta inseamana ca inainte de examen, nu e bine sa iei o pauza prea mare de la interactiunea cu limba engleza; dimpotriva, inainte de examen iti recomand sa iti pui in casti muzica preferata in limba engleza, sa asculti un audiobook in engleza sau, cel mai si cel mai indicat, sa porti o conversatie simpla in engleza cu alta persoana care asteapta sa fie examinata; aceast lucru functioneaza ca un icebreaker, in acest fel bifand 2 lucruri extreme de utile: 1 – nu iti mai este teama de intalnirea cu o persoana noua (examinatorul) ; 2 – deja iti intri in ritm cu conversatul in limba engleza si astfel ajugi direct warmed-up la testare! Evident ca daca nu doresti sa abordezi pe nimeni altcineva, din diverse motive, cel mai usor este sa mergi la locatia testarii cu un prieten si sa porti aceasta conversatie în engleză cu el/ea – insa vei rata beneficiile punctului 1.
2. Vorbesti prea mult sau prea putin
Stiu ca e dificil sa iti dai seama cât ai vorbit sau cât trebuie sa vorbesti, doar examinatorul este cel cu ochii pe ceas, nu tu. Ce poti sa faci este sa te adaptezi in functie de intrebare. Daca esti familiarizat cu structura de Speaking la IELTS, stii, desigur cum arata o intrebare in Partea 1, față de o intrebare in Partea 3. Faptul ca intrebarea este mai scurta la Partea 1 poate sa te ghideze sa dai si tu un raspuns mai scurt. Atentie! Ce Inseamna scurt? Cu siguranta nu raspunsuri de tipul “yes” sau “no” sau un singur cuvant, precum “sure”, “summer”. Un raspuns scurt de regulă înseamnă un raspuns cât de cât direct (“I definitely prefer summer.”) acompaniat de o motivatie (…because…). Iar Partea 3, are nu doar intrebari mai lungi, dar si mai complexe, deci ar trebui sa formulezi raspunsuri cel putin duble, ca durata, fata de cele din Partea 1.
3. Nu îți amintești un cuvânt
In momentul in care te blochezi la un cuvant pe care ești sigur că il stii si ca l-ai mai folosit de o mie de ori, risti să pierzi puncte la fluenta in vorbire, nu doar la vocabular. Un cuvant “nu e batut in cuie”, poti sa spui un lucru in multe alte feluri. Inlocuieste-l cu un sinonim, cu o propozitie descriptivă simplă sau chiar cu un exemplu. (spicy food= hot food = chili pepper= such as Mexican or Indian food). Cand nici una dintre aceste metode nu funtioneaza dă “reset” și reia întreaga idee cu “What I mean is…”.
4. Nu iti termini propozitia
Examinatorul doar iti pune intrebarile, nu te ajuta cand te blochezi la un cuvant, si cu atat mai mult nu iti termina propozitia. Faptul ca ramai cu idea in aer, arata doar ca nu stapanesti limba engleza intr-atat incat sa iti duci o idee la bun sfarsit; iar acest lucru se va reflecta in scor. Nu stii cum sa inchiei, desi ai vorbit mult si chiar bine? Concluzioneaza! “So, yes, this is how my dream house would look like”.
5. Exemple, exemple, exemple
Cand nu stii ce sa mai spui, vino cu un exemplu. Este dificil si nici nu este recomandat sa vorbesti mult generalizand. Raspunsurile generale sunt de multe ori suspectate ca fiind pre-invatate, memorate. Cu cat esti mai specific, cu atat inlaturi aceasta suspiciune, o sa vorbesti mai mult, iti gasesti cuvintele mai usor si obtii un scor mai bun. Raspunde direct, argumenteaza si da un exemplu.
Acestea fiind spuse, reține și că testul de speaking nu dureaza mai mult de 15 minute! Adica nici nu ai apucat bine sa intri pe usa, ca ai si iesit. Intr-adevar, timpul se scurge altfel cand faci ceva care te scoate din zona de confort, dar sa fim seriosi, 15 minute este o nimica toata! Mai ales daca aplici tot ce ti-am povestit mai sus.
Good luck!