Cele mai frecvente greseli la Listening – IELTS (PARTEA 1)
Fie ca veti sustine pentru prima data examenul IELTS, sau sunteti deja la a doua sau a treia incercare de a obtine un band score favorabil admiterii la universitatea dorita, sectiunea de Listening cu siguranta vi se pare a fi printre cele mai usoare provocari a acestui test.
Asa si este!
Cu toate acestea, daca vedeti ca obtineti constant punctaje mici, desi ati inteles destul de bine toate pasajele audio, atunci problemele sunt cu totul altele. Haideti sa trecem prin cele mai frecvente greseli de la aceasta sectiune.
- NU CITITI CU ATENTIE CERINTELE FIECARUI EXERCITIU
Fiecare exercitiu de Listening, cel putin in cazul celor de tip ,,fill in the gaps”, isi schimba putin cerinta. Uneori trebuie sa completezi cu un singur cuvant, alteori cu maximum 2 sau 3, alteori cu 1 cuvant si 1 numar sau 2 cuvinte si un numar.
Daca inainte de a incepe audio-ul nu va fixati clar in minte cu cate cuvinte/numere, maximum, trebuie sa completati, va garantez ca sub emotiile de moment, veti gresi multe raspunsuri.
- PLURAL vs. SINGULAR
Ei bine da, daca raspunsul vostru este la singular, iar voi l-ati scris la plural si viceversa, este considerat gresit! La listening IELTS, idea este sa scrieti cuvantul asa cum il auziti de la vorbitor. Totusi, daca din pronuntia vorbitorului acest lucru nu este foarte clar, verificati gramatica din propozitia data de exercitiu – nu veti mai avea nici un dubiu daca aveti nevoie de substantive la singular sau plural.
- NU URMATI INTREBARILE IN ORDINE
Cand aveti de identificat zone pe o harta sau elemente ale unui obiect dupa indicatiile din audio, urmati intotdeauna intrebarile in ordine. Pe harta pot aparea dezorganizat numerele aferente intrebarilor, tocmai sa va ingreuneze munca – intrebarea nr 6 in stanga, nr 7 in dreapta diagramei, intrebarea nr 8 deasupra celei nr 6, etc. Stabiliti dinainte de a incepe audio-ul ordinea in care trebuie sa urmariti intrebarile pe harta/diagrama.
- NU AVETI RABDARE SA ASCULTATI
Vi s-a intamplat ca uneori sa auziti raspunsurile unele dupa celelalte destul de repede iar alteori sa asteptati destul de mult pana sa auziti informatia necesara urmatorului raspuns? Cu siguranta da, iar acest lucru nu a facut decat sa va faca sa va panicati.
Aceasta este o strategie pentru a va scoate din ritm; e nevoie sa fiti foarte flexibili, nicidecum sa va cufundati in confortul unei constante in ascultare, ci sa fiti mereu in alerta, constienti ca pana un anumit subiect nu este epuizat, nu are rost sa sariti la urmatoarea intrebare si sa pierdeti, astfel, firul audioului.
- VA BLOCATI LA SCRIEREA RASPUNSULUI
Din pacate, foarte frecvent, va bucurati prea repede ca ati depistat raspunsul corect si va blocati la spelling-ul acestuia. Astfel, va pierdeti concentarea si uitati sa mai urmati firul audio-ului, nemaistiind unde in text sunteti si despre ce se vorbeste. Scrieti raspunsul pe moment asa cum il auziti si reveniti ulterior la scrierea lui corecta.